perjantai 10. tammikuuta 2020

Graafinen suunnittelu | Vektori vs. rasteri


Vektori vs. rasteri


Graafiseen suunnitteluun ja Adobe Illustratoriin opintojen myötä sukellettaessa tuli pystymetsäläiselle ensimmäisenä esiin tärkeiden käsite-erojen pureskelu: vektorin ja rasterin ero. Tähänastiset opinnot ovat tuoneet osaamista ja teoriatietoa kuvan ja kuvatiedostojen tuottamisessa kuvan rakentamisen/stailaamisen, valokuvaamisen, kuvankäsittelyn ja niihin liittyvien ohjelmistojen muodossa, mutta nyt kuvan konkreettiset rakennuspalikat ovatkin varsin toisenlaiset.



Rasteri


Kaikki rasterimuodossa olevat tiedostot koostuvat pikseleistä ja pikselien määrä kuvassa määrittää kuvan laadun. Tällaisessa muodossa olevista kuvista voidaan puhua myös pikseligrafiikkakuvina, bittikarttakuvina tai bittikarttagrafiikkana (bitmap). Pikselien määrää kuvataan resoluution käsitteellä: mitä enemmän kuvassa on pikseleitä, sitä parempilaatuinen kuva on eli sitä parempi on kuvan resoluutio.

Digitaalisessa ympäristössä käytetyt kuvat voivat olla pikselitiheydeltään niinkin alhaisia kuin 72 ppi eli 72 pikseliä tuumaa kohti, kaupallisissa julkaisussa pikselitiheyttä vaaditaan 150 ppi-300 ppi. Pikseligrafiikkakuvien "heikkous" on kuitenkin juuri se, että ne ovat resoluutioriippuvaisia: kuvien pienentäminen onnistuu yleensä ilman suurta laatuhävikkiä, mutta kuvien suurentaminen tarkoittaa väistämättä kuvan muuttumista rakeiseksi ja "palikoituneeksi". Tämä tarkoittaa myös sitä, että rasterikuvat täytyy yleensä tallentaa mahdollisimman suurina, mahdollisimman paljon tietoa sisältävinä tiedostoina.

Lähde: Wikipedia, Roban Konna




Vektori


Vektorit eli vektorigrafiikka on tietokonegrafiikkaa, jossa käytetään bézier-pisteisiin ja -käyriin perustuvaa piirtotekniikkaa. Vektoripiirrokset perustuvat näihin pisteisiin, ja niiden koordinaatteihin sekä matemaattisiin funktioihin, jotka määrittävät pisteiden väliset käyrät. Käytännössä vektorigrafiikalla luodaan koordinaatistoon sidottuja objekteja, kuten suoria, monikulmioita, ympyröitä jne. Vektorigrafiikkaa käytetäänkin mm. logosuunnittelussa, typografiassa, infografiikassa ja kuvituksissa, joissa fotorealistisilla kuvilla ei saada tarinaa kerrottua.

Merkittävä ero rasterikuviin nähden on se, että vektorigrafiikalla luodun kuvan kokoa voidaan suurentaa rajattomasti ilman laatuhävikkiä, sillä ne ovat täysin resoluutioriippumattomia. Tällöin yhdestä ja samasta tiedostosta voidaan luoda esimerkiksi kuva käyntikorttiin ja 10mx20m kokoinen suurkuva.

Lähde: Wikipedia, Roban Konna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti