keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Maailman paras ruokakauppa 2019

Järvenpään Citymarketin kuuluisa Sushi-tiski. Kuva: Kauppalehti
Maailman paras ruokakauppa 2019 valittiin brittiläisen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio IGD:n toimesta 7.11.19 ja 750:n kilpailijan joukosta voittajaksi valikoitui Järvenpään Citymarket, ainoana pohjoismaisena finalistina. Kisassa menestymisen suurimpia kriteereitä on innovatiivisuus, uusien ja ainutlaatuisten asioiden testaaminen ja asiakkaan kokemuksen priorisoiminen.

Järvenpään Citymarketiin uutta ja ainutlaatuista onkin tuotu varsin vaikuttavalla tavalla: maailman paras ruokakauppa pitää sisällään mm.
huippuravintolan

  • Italialaisen pizzerian
  • Oman lihaleikkaamon 
  • Delin viineineen 
  • Ilmiöksi nousseen sushiravintolan (jonka sushiriisi tuodaan suoraan Japanista ja jolle on ravintolan yhteyteen rakennettu oma varasto, jossa vallitsevat juuri sille optimoidut olosuhteet)

Kaupan elämyksellisyys on rakennettu yksinomaa asiakkaan kokemusta varten, maailman paras ruokakauppa ei pokkuroi esimerkiksi teollisuutta, vaan jättää kylmästi Olvin kylmäkaappiesillepanot tuomatta myymälätilaan. Kauppias Markku Hautala kertoo Aamulehden haastattelussa 8.7.2019, että hän miettii jatkuvasti miten kuunnella asiakasta paremmin ja mitkä ovat niitä keinoja, joilla asiakas saadaan palaamaan takaisin. Hautala tuntuu onnistuneen, titteliä tai ei, sillä onpa jopa uutisoitu asiakkaiden vaihtaneen asuinpaikkakuntaa saadakseen Järvenpään Citymarketin lähikaupakseen.

Vieraillessani maailman parhaassa ruokakaupassa päällimmäiseksi nousee kautta linjan viimeistelty ilme: esillepanot ovat harkittuja ja tyylikkäitä, tuotehuolto on suorastaan täydellistä eli panostuksen miehityksen määrään aistii kauttaaltaan ja tilassa on askel askeleelta jatkuvasti jotain mielenkiintoista katsottavaa, neonkylttejä katon rajassa tai lattianrajaan maalattuja "suojateitä", jotka johdattavat katseen ja jalat esimerkiksi Sushi-tiskin ääreen.

Järvenpään Citymarketin pohjaratkaisun kerrotaan saaneen inspiraationsa japanilaistyylisestä puutarhasta, jossa mm. suositaan pitkiä näkymälinjoja, jotka jakautuvat etu-, keski- ja takaosaan: pitkän linjan katkaisee keskiosaan asetettu jokin mielenkiintoinen yksityiskohta joka ei kuitenkaan peitä maisemaa. Katse kulkee etuosan läpi, viivähtää keskiosassa ja jatkaa takaosaan.

Kalatiski
Mehubaari


Tuotehuolto



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti